0

Wietnamska kuchnia, czyli nie tylko o potrawach słów kilka

Każdy, kto choć raz spróbuje tradycyjnej kuchni wietnamskiej będzie chciał wracać do jej smaków wielokrotnie. Ba, być może nie tylko wracać poprzez próbowanie jej w knajpkach czy restauracjach po powrocie, ale i być może poprzez samodzielne odtwarzanie jej w swojej własnej kuchni. I rzeczywiście warto do wietnamskich smaków wracać, bo są wyjątkowe i zapadające w pamięć.

Próbując kuchni wietnamskiej od razu zauważymy jej podobieństwo do kuchni chińskiej – i rzeczywiście, na początku kuchnia chińska miała znaczący wpływ na wietnamską, jednak z czasem Wietnamczycy zaczęli tworzyć swoje dania powoli odchodząc od smaków chińskich. Podobieństwo które zostało to to z pewnością fakt, że w Wietnamie (tak jak w Chinach) często jada się ryż, używa się pałeczek lub korzysta się z woka, ale przygotowanie czy dodatki różnią się od tego, czego używa się w Chinach (dla przykładu, w Wietnamie bardzo rzadko skosztujemy sosu sojowego, a bardzo często posmakujemy sosu rybnego). Co ciekawe, Wietnamczycy uważają, że żeby było smacznie nie wystarczy jedynie umiejętność gotowania. Potrzebne do tego jest także… odpowiednie ułożenie urządzeń kuchennych! Dlatego też w kraju tym kuchenka zawsze stać powinna naprzeciwko lodówki, po to, by dwa różne żywioły nie zakłócały sobie nawzajem zadań. Być może coś w tym jest…

Chcesz spróbować tradycyjnej, wietnamskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do tego kraju biura podróży Vanellus Travel: