0

Smaki Jordanii

Jordania to jeden z przepięknych krajów Bliskiego Wschodu. Miejsce, które słynie z zabytkowej Petry (czyli wykutego w skale miasta), ogromnej pustyni, miejsca w którym można „chodzić po wodzie” i pysznej kuchni, która zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jesteśmy zdania, że kraje poznaje się nie tylko dzięki zabytkom, ale też „od kuchni” i dlatego będąc w Jordanii koniecznie trzeba spróbować lokalnych specjałów.
Kuchnia jordańska jest bardzo zróżnicowana – każdy więc może znaleźć coś dla siebie (zarówno wielbiciele dań mięsnych, bezmięsnych czy fani słodkości).


Podczas podróży spotkamy się z pewnością ze słowem mezze co oznacza przekąskę. Jordańczycy uwielbiają serwować małe przystawki (pasty, pieczywo), których smak od razu przenosi nas w orientalny klimat kraju. Jeśli chodzi o dania główne to najpopularniejszy jest mansaf (czyli danie z baraniny). Na stołach królują też szaszłyki czy falafel. Oczywiście na koniec serwowany jest deser (często „dopieszczony” miejscowymi przyprawami). A do tego wszystkiego pyszna jordańska kawa lub herbata. Te smaki z pewnością pozwolą nam się przenieść do przysłowiowego „siódmego nieba”.

Chcesz zwiedzić bajkowy kraj Orientu? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Globzon Travel: