0

Jordańskie przysmaki

Kuchnia jordańska jest niesamowitą mieszanką smaków i zapachów kuchni tureckiej, kuchni arabskiej oraz jeszcze kilku orientalnych kuchni. Jadąc więc do Jordanii mamy szansę skosztować przysmaków całego Bliskiego Wschodu, co może być nie lada gratką dla każdego, kto lubi próbować nowych potraw. Ogólnie mówiąc, posiłek powinien zacząć się od tzw. mezze czyli przystawki. Najczęściej są nią paszteciki, pasty (między innymi pyszny hummus w różnych odsłonach) czy sałatki. Następnie czas na główne danie. Każdy może znaleźć coś dla siebie, bo wśród dań głównych królują zarówno przysmaki mięsne (między innymi kofte czyli kiełbaski mięsne) jak i bezmięsne (choćby falafel czyli smażone kuleczki z ciecierzycy).  A na koniec coś dla uwielbiających słodkości czyli deser. Jordania słynie ze słodyczy robionych na bazie miodu czy orzechów. Do tego serwowana jest oczywiście tradycyjna, niezwykle aromatyczna kawa lub herbata.

Jadąc do Jordanii warto więc porzucić wszelakie diety i rozkoszować się lokalnymi przysmakami, bo te smaki i zapachy są z pewnością tego warte!

Chcesz spróbować lokalnych jordańskich specjałów? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Vanellus Travel: