Mało kto wie, że to właśnie z Etiopii wywodzi się kawa – napój, który tak uwielbiamy. Według jednej z legend pasterz pasący kozy zauważył, że zjadają one owoce jednej z roślin, po czym są żwawe i pobudzone. Mężczyzna zebrał kilka tych owoców i zaniósł je do klasztoru, gdzie mnich poddawał je różnym czynnościom: raz je prażył, raz fermentował, a raz gotował. I tak właśnie podobno powstała kawa, początkowo wykorzystywana przede wszystkim przez zakonników (którzy po jej spożyciu mogli dłużej wytrzymać w nocnej modlitwie), a następnie rozpowszechniona wśród ludu.
Współcześnie Etiopia jest jednym z największych i najbardziej znaczących producentów kawy. Co ciekawe jednak, podaje się ją zwykle z solą, masłem lub z różnymi (przede wszystkim korzennymi) przyprawami. Według Etiopczyków kawa jest lekiem na wszystko i chyba nie sposób się z tym nie zgodzić! 🙂
Chcesz spróbować etiopskiej kawy i odbyć niezapomnianą podróż do tego kraju kawą pachnącego? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Etiopii biura podróży Globzon Travel: