0

Tortillas, enchiladas, tacos – czego koniecznie spróbować w Meksyku

Kuchnia meksykańska to połączenie rodzimych smaków z wpływami hiszpańskimi.

Tortillas – płaski, okrągły placek o średnicy 6-30 cm, wyrabiany z masy powstałej z zagniecenia mąki kukurydzianej albo pszennej z wodą. Pieczone są na specjalnych patelniach. Większość sprzedawanych tortilli wytwarza się maszynowo. Tortillas stosowane są w charakterze pieczywa lub jako baza do bardziej skomplikowanych potraw – enchiladas czy tacos. Należy ją jeść, gdy jest ciepła, gdyż zimna przybiera konsystencję gumy.

Enchiladas to tradycyjne meksykańskie danie. Tortilla jest bazą. Zwinięty placek, nadziewany jest mięsem mielonym, serem, warzywami, owocami morza, a nawet bananami czy ziemniakami wymieszanymi z twarogiem. Tortille pokrywa się sosem, który dostępny jest w kilku smakach, w każdym z nich jednak główną rolę odgrywa papryka chili. Nazwa potrawy pochodzi bowiem od czasownika enchilar co oznacza „dodać paprykę chili”. Dodatkiem do potrawy często bywa grillowany ser, śmietana, sałata, siekana cebula, papryka chili i kolendra.

Bardzo popularne w Meksyku jest także tacos. To tortilla z mąki kukurydzianej, w której serwowane są mięso wołowe, biała cebula, czosnek, przyprawione papryczkami chili i kolendrą i skrapiane sokiem z limonki. Często podawane także z typowymi meksykańskimi warzywami – fasolą i kukurydzą.

Z dań bardziej „egzotycznych” warto spróbować kuchni owadziej: smażonych świerszczy oraz jaj mrówek.

Marzysz o podróży do Meksyku? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do tego kraju biura podróży Globzon Travel: